Hvis I som lokalafdeling vil afholde et videomøde over internettet, i stedet for at mødes fysisk, kan I finde inspiration, tips og tricks her.

Videomøder er blevet en almindelig ting at gøre, måske Facetime eller Skype allerede siger dig noget. Det er programmer der gør det muligt at holde møder via video, altså helt ligesom et telefonopkald, bare med video på så du lettere kan se, hvem er taler, og man sammen kan se på et dokument eller et skærmbillede. Og du kan bruge din smartphone, din tablet eller din computer. Herunder følger en gennemgang af de mest almindelige programmer til at afvikle videomøder.

Oprette konto/login

Fælles for de forskellige programmer til videomøder er at man skal oprette en konto hos den virksomhed, der udbyder programmet. Til det skal man bruge sin egen e-mail adresse. Først skal man oprette sig og vælge en kode. Og når man er oprettet, kan man logge ind og bruge programmet.

Installere programmet

Når man har oprettet sin konto, eller mens man gør det, vil man typisk blive tilbudt at installere programmet på sin mobil, computer eller tablet. Hvis man installerer det på sin mobil eller tablet, så fungerer det næsten hver gang med lyd og billede, da mobilen/tablet'en selv finder ud af at bruge kameraet og mikrofonen. Installerer man det på sin computer, skal man typisk huske at vælge den rigtige højtaler og mikrofon, da en computer kan have flere lyd ud og indgange. Og man skal slå video til, hvis man har slået det fra sin computer. Eller man skal sørge for at have et web kamera, hvis ikke det er indbygget i computeren.

Zoom

Hvis du vil prøve et lidt mere avanceret program til videomøder, så er ZOOM er godt bud. I gratis udgaven kan man holde ubegrænsede møder 1:1, men er man flere end to, kan man maksimalt holde møde i 40 minutter. Zoom kan du læse mere om her: https://zoom.us/ Det er på engelsk.

Zoomlicens

Herunder er formular, hvis du vil anmode om en Zoom-licens til DN-afdelingen:

powered by Typeform

Skype

Det dansk udviklede program Skype, er nok det mest kendte program til videomøder. I dag er Skype ejet af Microsoft. Og selvom Microsoft har meddelt, at Skype bliver udfaset til fordel for noget der hedder Microsoft Teams, så vil det ikke være spild at starte med Skype. Måden man bruger Skype på, vil gå igen i Teams, så derfor kan man sagtens gå i gang med Skype. Man kan være op til 50 deltagere på et Skype gruppe video møde. Med Skype kan man også få et "rigtigt" tlf. nr. men det behøver du ikke for at bruge Skype. Men på et eller andet tidspunkt, mens du opretter din Skype eller bruger den, vil Skype spørge om du ikke skal have et tlf. nummer fra Skype, det kan du blot svare nej til.

Du kan bruge Skype fra din computer, din smartphone eller din tablet og det er gratis. Hent det her: https://www.skype.com/da/features/group-video-chat/

Skype findes også til erhverv og hedder Skype for Business. Det kan ikke bruges sammen med Skype privat.

Facetime

Hvis man har et Apple produkt, en Iphone, en Ipad eller en Mac computer, så har man også mulighed for Facetime. Det kræver man har en konto hos Apple, et såkaldt Apple ID eller Icloud konto. Har man det, kan man også bruge Facetime. Det er nemt at bruge, man ringer til sine kontakter, som ved at almindeligt telefonopkald. Ulempen er at man kun kan ringe til andre der har et Apple produkt.

Læs mere om Facetime her: https://support.apple.com/da-dk/HT209022

Facebook messenger

Hvis du har en Facebook konto, kan du også bruge Facebook Messenger. Messenger er i udgangspunktet et sted man skriver beskeder til hinanden, men Messenger har også en udmærket video- og opkaldsfunktion. Messenger er gratis men kræver at man opretter en konto på Facebook, da Facebook ejer Messenger.

Find Messenger her: https://www.messenger.com/

Google Hangout

Har du en Gmail konto til email, har du også mulighed for at bruge Google Hangouts. Det er som udgangspunkt også et gratis program, der fungerer meget lig Skype. Alle personer der skal deltage i et Hangout møde skal oprette en konto hos Google. Læs mere om Hangout her: https://hangouts.google.com/

Tips til det gode video møde

MUTE

Find MUTE knappen. Når du selv ikke siger noget, er det god stil at MUTE. Når man MUTER så slår man sin egen mikrofon fra så de andre deltagere ikke kan høre dig. Hvis man sidder mange personer i et møde, kan det være generende hvis en af deltagernes mikrofoner opfanger unødvendige lyde. Med Mute slået til, så forstyrrer man ikke unødigt de andre mødedeltagere. Husk at slå mute fra når du IKKE skal sige noget.

Er hele hovedet med?

Når man holder videomøde, så vær opmærksom på hvordan de andre ser dig. Er hele dit hoved med? Er det kun dit loft de andre ser?

Udpeg en mødeleder

Når mødet starter, så udpeg en mødeleder og ordstyrer. På et videomøde kan man ikke tale i munden på hinanden. Det kan man heller ikke på et fysisk møde, men det er endnu vigtigere på et videomøde at holde talerækken. På grund af eventuelle forsinkelser i video og lyd, kan det være meget forstyrrende for et videomøde, hvis man bliver afbrudt.