FLOR er organiseret omkring en gruppe af frivillige, en forperson og en næstforperson. FLOR er struktureret forskelligt fra by til by, og det kan være meget varierende, hvor mange aktiviteter, afdelingen afholder hvert år.

Du kan være med i FLOR, hvis du er mellem 15 og 35 år gammel. Mange er under uddannelse, men det er slet ikke et krav for at være frivllig. Det vigtigste er, at du brænder for den grønne sag og gerne vil gøre en forskel for den danske natur.

På denne side kan du læse om følgende:

  • Overblik over interesser, ressourcer og opgaver
  • Opret arbejdsgrupper
  • Vedtag en fælles strategi

Overblik over interesser, ressourcer og opgaver

Det er vigtigt, at afdelingen overvejer, hvordan arbejdet organiseres bedst, så det både er sjovt og inspirerende at deltage i, og der samtidig opnås konkrete resultater. Husk på, at alle deltager som frivillige med netop den indsats, det er muligt at lægge for den enkelte over en periode. Sæt jer sammen og find en måde at organisere arbejdet på, som passer til studiestrukturen på uddannelsesstedet og de personer, der er aktive i afdelingen. Ved at skabe klarhed over rollefordelingen og opgavernes omfang, fordele arbejdet og udarbejde en strategi for FLORs arbejde er der gode muligheder for at skabe effektive arbejdsgange.

Start derfor med at kortlægge afdelingens ressourcer – faglighed, tid og kræfter – og sammenhold dem med jeres interesseområder og opgaver. Herigennem bliver det tydeligt, hvilke opgaver man umiddelbart kan gå i gang med. Det ses også, hvor der er behov for at omstrukturere opgaverne, skaffe flere hænder eller ny viden. Det vil både være en vej til at mindske stress og dårlig samvittighed blandt de aktive, og til at involvere flere i arbejdet.

Opret arbejdsgrupper

Fordel løbende arbejdsopgaverne i temagrupper, baseret på ressourcekortlægningen og de forhåndenværende opgaver. Det er en rigtig god måde at varetage arbejdet på. Sørg for, at hver gruppe er tilknyttet en arbejdsgruppeformand eller anden form for kontaktperson. Overvej hvor mange arbejdsgrupper afdelingen kan bære. En tommelfingerregel siger, at der skal fire til at skabe god dynamik i en gruppe, og at de fleste har nok i at følge med i 1 - 2 arbejdsgrupper, hvis der skal ydes en aktiv indsats.

Er en opgave løst eller svinder interessen for en periode, er det værd at overveje at nedlægge arbejdsgruppen. Omvendt kan nye opgave skabe behov for dannelse af nye arbejdsgrupper, eller omstrukturering af de eksisterende.

Vedtag en fælles strategi

En god måde at strukturere og målrette arbejdet på i FLOR, er ved at udarbejde en strategi for hele afdelingen og en strategi for hver arbejdsgruppe. Med en konkret strategi får afdelingen og arbejdsgruppen skabt overblik over sine mål og ressourcer i løbet af året, fx fra årsmøde til årsmøde. Påfør gerne kontaktoplysninger på gruppens medlemmer og angiv hvem der er arbejdsgruppeformand.

I strategipapiret er det en god ide at tage stilling til følgende punkter:

  1. Hvad er afdelingens/arbejdsgruppens overordnede formål?
  2. Hvilke målsætninger vil afdelingen/arbejdsgruppen sætte med henblik på at arbejde for formålets indfrielse?
  3. Hvilke konkrete aktiviteter er nødvendige for at opfylde de fastlagte målsætninger?

Med klare mål og konkrete forslag til indsats og deadlines bliver det mere overskueligt for den enkelte, hvad der skal til for at løse en opgave, og hvornår det er gjort. Ved årets afslutning giver det god mening at følge op på strategierne: Nåede vi det vi satte os for? Hvordan gik det? Hvad nåede vi ikke og hvorfor?

alt
Pernille Baade Jensen
Projektleder, FLOR
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 31 47 71 19