Sådan ændres Planloven og Naturbeskyttelsesloven

Regeringen indgik i juni 2016 en aftale med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om ”Et Danmark i bedre balance – Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet”. Aftalen indebar blandt andet, at
der i efteråret 2016 blev sendt to lovforslag i høring om hhv. ændring af planloven og ændring af naturbeskyttelsesloven – primært strandbeskyttelseslinjen. Herefter fulgte lange politiske forhandlinger i Folketinget og en endelig vedtagelse af ændringerne 1. juni 2017.

I dette notat kan du læse en kort gennemgang af de væsentligste ændringer med betydning for natur, miljø, landskab og planlægning. Det er ændringer, der får betydning for DNs lokale sagsarbejde. Der er dog samlet set tale om langt over 100 ændringer.

> Læs notat over de vigtigste ændringer

Ændring af sommerhusområder og nye udviklingsområder ved kysten

Det er nu, DN’s afdelinger skal være opmærksomme på om deres kommunes ønsker til ændringer i kystnærhedszonen er et problem for natur, miljø eller landskab. Frem til oktober kan kommunerne nemlig ansøge Erhvervsstyrelsen om omplacering af sommerhusområder, udpegning af udviklingsområder, samt overførsel af sommerhusområder til byzone - alt sammen i kystnærhedszonen. Det kan man læse i en nyhed fra styrelsen.

Det sker som en konsekvens af den ændrede planlov. Kystnærhedszonen bevares, men kommunerne har nu for første gang mulighed for at udpege udviklingsområder hvor der her åbnes op for byudvikling og nye anlæg, dog uden for områder der allerede er udpeget med særlige landskabs-, natur- eller miljøinteresser. For at give bedre vilkår for turismeerhvervet er der skabt mulighed for at udlægge og omplacere kystnære sommerhusområder i zonen. Derudover får kommunerne også mulighed for at overføre sommerhusområder til byzone. Der vil efterfølgende blive udstedt landsplandirektiver for hvert af de tre initiativer. Det er væsentligt for DN, at ændringerne ikke er til skade for natur, miljø og landskab.

Erhvervsstyrelsen forventer, at kommunerne forud for indsendelse af deres ønsker, udarbejder en kommuneplanstrategi som sendes i offentlig høring. Men det kan være en god idé, at afdelinger med kystnærhedszone henvender sig til deres kommune med en konkret forespørgsel, for at være sikker på at blive inddraget i tide, og for at kunne påvirke udpegningen, inden Erhvervsstyrelsen udsteder de nødvendige landsplandirektiver.

> Se inspiration til jeres forespørgsel som DN-afdeling her (word-skabelon)

> Se hele Erhvervsstyrelsens nyhed

alt
Nina Larsen Saarnak
Leder lokale klagesager
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 31 19 32 38
  • Om forfatter

    Kommuneplaner, lokalplaner, klimatilpasning