Rundt omkring bliver der brugt lys – ofte helt uden grund: På sportspladsen er der lys i timer efter kampen er slut, på autoforhandlerens salgsområde er der lys hele natten, selvom de fleste kunder sover, på den store byggeplads er der stærkt og voldsomt lys om aftenen og natten, selvom der ikke arbejdes, og hos naboen tændes lampen, når katten går forbi.

Hvad kan du gøre?
Helt generelt handler det om, at belysning skal begrænses til det nødvendige. Belysning bør opføres så lavt og afskærmet som muligt.

Når det handler om belysning på kommunale og statslige veje, så se siderne om dette:

Automatisk tænding ved private huse
Det bedste er ofte at finde ud af, hvad der kan gøres ved lyset - gerne med en lille indsats - og derefter rette henvendelse til ejeren af lyskilden og forklare, hvorfor det vil være en forbedring for nattemørket: At vedkommende fx kan ændre vinklen på automatikken, så små dyr ikke tænder den, ændre selve vinklen på armaturet, at man kan dæmpe armaturets ydeevne med en mindre ydende pære eller udskifte selve lampen. Eller at man nytænker sin tro på, at lys holder tyven væk etc. Du kan også rejse belysningsproblemerne i din grundejerforening og her skabe fælles fodslag omkring, hvordan I vil passe på nattemørket i fællesskabet.

Sportsanlæg
Her kan en henvendelse til bestyrelsen ofte give bedre resultat end en klage til kommunen - specielt hvis du får den lokale elinstallatør til at fortælle, hvad det vil koste at rette på lampernes vinkel, afskærme belysningen, sætte en timer på eller udskifte det hele til noget moderne og mere CO2 venligt og driftsøkonomisk armatur.

DN's Afdeling kan også bede om et møde med Teknik og Miljø og få en snak om, hvorvidt kommunen kan bistå sportsanlæggene i det åbne land med at få målrettet lyset mere mod banen og begrænset det til tidspunkter, hvor der er behov for lys (dette gjorde lysnetværket til Roskilde Kommune i forhold til et sportsanlæg i Darup, som viste sig at kunne justeres- og skulle justeres- her var der også problemer med blænding af cyklister på en cykelsti i nærheden af sportsanlægget).

Rideanlæg
Betingelser fremgår af kommunens godkendelse. Generelt bør rideanlæg i det åbne land ikke belyses - ellers lavt og afskærmet. Skriv til kommunen om deres praksis.

Byggepladser
Her er det projektlederen, der skal kontaktes. Vær forberedt på argumenter om tyverisikring etc, dette omtales flere steder på nettet, og der er rent faktisk undersøgelser, der peger i modsatte retninger. Søg selv under ”lys som tyverisikring” og ”sikring mod overfald”.

Sommerhusområder med voksende huse og benyttelse ved vintertide
Her er det måske en enkelt husejer, der er problemet. Find ud af det ved at gå tur om aftenen og kontakt vedkommende. Hvis dette ikke skønnes hensigtsmæssigt, så kontakt grundejerforeningen - her er ingen regler, så kun forhandling og girafsprog virker her.

Hvad kan DN gøre?

Spørg din lokale DN-afdeling, om den vil rette henvendelse til kommunen og anmode om, at kommunen udarbejder og vedtager en Belysningspolitik.
Dette løser mange af problemerne, hvis afdelingen og du sørger for at blive medinddraget, og du hjælper til at få stillet de rette krav. Husk du er oppe imod den frie foretagsomhed og de billige installationer samt et ønske om at fremhæve sig selv, men arbejdet kan godt lykkes!